Vårt hållbarhetsarbete

Miljöansvar

Grunden i all verksamhet hos oss på HaMa Adventures är upplevelsen, där naturen spelar en avgörande roll. Vi arbetar aktivt för att integrera naturupplevelsen i aktiviteten. Skogs- och naturkänslan är en stor och viktig del i våra höghöjdsbanor och är ett uppskattat mervärde till grundprodukten, som är en äventyrsupplevelse.

Vår vision är att erbjuda:

”spännande och utmanande äventyrsupplevelser i naturskön miljö”

Vi som ägare är certifierade natur-, fjäll- och äventyrsguider, genom fjällsäkerhetsrådet, i grunden och värnar om naturen och miljön i allt vi gör. Vår målsättning är att öka uppskattningen och respekten för den fantastiska naturen vi har.

Vi inser att vi alla måste ta vårt ansvar att minska vår klimatpåverkan, i kampen mot klimatförändringarna, och vill erbjuda upplevelser där man utnyttjar naturen utan att slita ut den. Vi driver vår verksamhet med en begränsning av kunder för att minimera slitaget på markvegetationen samt för att ge en bättre upplevelse för besökarna.

Äventyrsbanor är ett utmärkt exempel på att nyttja ett skogsområde ekonomisk, men utan avverkning där man får ut ett högt värde av skogen på ett hållbart sätt.

En stor del av de tjänster man köper av oss tillhandahålls av instruktören där det är dennes bemötande och kunnande som ger värdet till kunden.

Miljösäkra verksamheten

Vi arbetar aktivt med att bli en miljösäkrad verksamhet och miljöambassadör genom att arbeta med 17 miljökriterier, framtagna av Visit Linköping. Miljökriterierna är framtagna med inspiration från GSTC:s (Global Sustainable Tourism Council) metodik för hållbara destinationer samt certifieringar som Svanen, Green Key och Earthcheck. Kriterierna har även kopplats till de 17 målen i FN:s ”Agenda 2030” för att försäkra att kriterierna, om de uppfylls, bidrar till att nå de globala målen för hållbar utveckling.

Källsortering

Vi strävar efter att minimera vårt avfall både i driften av våra aktiviteter och vid byggnationer. Vi har sorteringskärl för metall, plast, pappersförpackningar, tidningar, pant, tryckimpregnerat trä, obehandlat trä samt restavfall/energiåtervinning.

Byggnation

Våra äventyrsbanor byggs i huvudsak av trä, stållinor, rep av polypropylen (imitation av hamparep) och rundsling av polyester. Allt material väljs med omsorg där vi väger in miljöpåverkan vid tillverkning men även livslängden i materialet.

Våra äventyrsbanor är byggda med en byggteknik där vi klämmer plattformar och aktiviteter runt träden, vilket innebär att vi inte borrar och skruvar i träden. Detta minskar risken för angrepp mot träden samt ger oss möjligheten att lämna träden utan hål och/eller metall kvar i stammarna.

Vi köper material till byggnationer från en lokal producent i så hög grad som möjligt. Exempelvis köps alla rundsling och spännband in från en lokal tillverkare i Linköping.

Alla byggnationer konstrueras för att ha en lång livslängd. Våra äventyrsbanor förväntas kunna användas i cirka 20 år. Detta gör att vi får en mycket stor användning i antal kunder som kan nyttja anläggningen under dess livslängd och således blir miljöpåverkan per kund mycket låg. Miljöpåverkan finns i byggnationsfasen, men under anläggningens livslängd är den minimal.

Service och besiktning

Vi har skaffat oss utbildning och certifieringar för att utföra årlig besiktning samt service av den klätterutrustning som vi använder och säljer. (Med undantag av produkter från Headrush som skickas till Åre för årlig service.) Att vi har möjlighet att utföra den årliga besiktningen samt servicen av övrig klätterutrustning innebär att vi sparar in på både miljö och ekonomi genom att utrustningen inte behöver fraktas fram och tillbaka till service och besiktning årligen.

Miljövänligare arbetsmetoder

Vid byggnationer använder vi oss i huvudsak av klättertekniker, vilket innebär att vi i väldigt låg utsträckning behöver använda oss av mobila arbetsplattformar och andra motordrivna fordon. Detta gör att vi inte behöver förbruka bensin och diesel samt att vi inte kör upp marken med tunga maskiner. Vid de få tillfällen vi ändå använder mobila arbetsplattformar prioriterar vi eldrivna fordon. Våra klättertekniker innebär även att vi inte behöver byggnadsställningar för åtkomst till arbetsplatsen.

Transportmedel

Företaget strävar efter att ha transportmedel med så låga miljöeffekter som möjligt. Som ett led i detta bytte vi under 2024 till en miljöbil, plug-in hybrid med 25 kW batteri, vilket har minskat vår förbrukningen av bensin med cirka 75 %. Den elektriska räckvidden innebär att alla resor inom Linköping kan göras på 100 % el.

För personalresor mellan anläggningen i Vidingsjö och Linköping uppmuntrar vi till cykel eller buss. Vi erbjuder även möjligheten att använda företagets elektriska sparkcykel. Detta sparar både på miljö, tid och ekonomi.

Ekonomiskt ansvar

Vi tar ansvar för att sköta bolagets ekonomi så att bolaget blir livskraftigt. Företagets ursprungliga investeringskostnader som finansierades med lån har betalats av i hög takt och framtida utveckling av företaget görs med likvida medel. Vår strategi har från början varit att växa organiskt där man gör nya satsningar och investeringar i takt med att intäkterna ökar.

Vi arbetar brett inom vårt område och säljer aktiviteter och tjänster inom:

  • Höghöjdsbanor

  • Byggnation av äventyrsbanor

  • Instruktörsutbildningar

  • Klätterkurser

  • Besiktning av äventyrsbanor

  • Besiktning av klätterutrustning

  • Outdoor Escape Games

  • Teambuilding

Bredden i verksamheten gör den stabil och mindre känslig för nedgångar i enskilda områden.

Leverantörsansvar

För våra äventyrsbanor och klättring kommer alltid produkternas säkerhet att komma först men hållbarhetskriterier värderas högt tillsammans med kvalitet och pris.

För byggnationer använder vi oss enbart av svenskt trä och vi använder, om möjligt, virke från träd som måste avverkas i samband med byggnation. Våra säkerhetssystem fästs med rundsling runt träden och dessa tillverkas lokalt i Linköping.

Vi ställer krav på alla våra leverantörer att de ska erbjuda produkter av hög kvalitet samt arbeta aktivt med sin egen hållbarhet. Vi använder oss av välkända och seriösa tillverkare inom Europa.

Vi har återförsäljaravtal med Petzl (Frankrike), CliC-iT (Frankrike) och ISC (Wales) och använder deras produkter på vår egen anläggning samt säljer vidare till våra kunder.

Anställnings- och arbetsförhållanden

Vi arbetar inom besöksnäringen och är ofta vår personals första arbetsplats. Vi har ambitionen att vara en värdefull språngbräda ut i arbetslivet där man får mycket praktisk erfarenhet och övning inom service, ledarrollen, ansvarstagande och självständighet. Vi arbetar även för att göra arbetsplatsen så attraktiv som möjligt för att behålla personal under flera säsonger.

Vi strävar efter att ha en så diversifierad grupp anställda som möjligt där allas lika värde är grundbulten i rekrytering och anställningen.

Vi värdesätter de många fördelar som kommer med personal med olika erfarenheter, åldrar, åsikter och personlighet.

Vi drivs av en vilja att ständigt förbättra oss själva, företaget och upplevelsen för våra kunder. Vi ska alltid vara lyhörda för återkoppling från både anställda och kunder och vi är stolta över att inte vara rädda att göra förändringar.

Vi ställer höga krav på oss själva och vår personal gällande:

  • Service

  • Personligt bemötande

  • Ansvarstagande

  • Säkerhetsmedvetenhet

  • Ledarskap

Vi tar säkerheten på största allvar och utbildar alla våra instruktörer och personal enligt gällande lagstiftning, standarder samt utbildningsnormer från SHB (Sveriges Höghöjdsbanors Branschorganisation), SKF (Svenska Klätterförbundet) samt NSA (Nordic Safety Association).

Framtida mål

Här listar vi några av de förbättringsmål vi har satt upp för verksamheten:

  • Att under 2025 bli en miljösäkrad verksamhet genom Visit Linköping

  • Under 2025 kunna erbjuda en upplevelse med matlagning över öppen eld med lokalproducerade och miljövänliga råvaror

  • Upprätthålla status som ”certifierad anläggning” genom SHB

  • Ta fram nya attraktiva, ekonomiskt lönsamma och klimatsmarta aktiviteter till vårt utbud

  • Ta fram ett miljövänligare alternativ till tryckimpregnerat trä för plattformar och byggnation av hinder. Alternativ med virke i lärk eller kärnfuru ska erbjudas till kunder på sikt.